Om farvelægning af tegninger

2021-02-10

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at farvelægningen af tegningerne er det, jeg finder mest svært. Helst ville jeg gerne lægge en perfekt gang vandfarve på skidtet, men eftersom jeg ikke aner, hvordan man gør, tør jeg overhovedet ikke kaste mig ud i et forsøg. For tænk, hvis jeg kom til at ødelægge tegningen! 

Heldigvis findes Photoshop, og her et halvt år, efter jeg første gang satte mig for at afprøve programmet, er jeg efterhånden blevet ret hjemmevant i programmet. Min teknik er af den hjemmestrikkede slags og er svær at lære videre. Et tip kan jeg dog godt videregive. For jeg lærte nemlig hurtigt, at det er meget nemt at forvandle en pæn tegning til en gyselig farvelade, hvis ikke man har styr på, hvilke farver der passer sammen. 

Her kan ColorSpaces farvepalette hjælpe dig. Programmet er genialt, fordi du blot skal indtaste farvekoden til den farve, du er faldet for, og vupti, så genererer den et utal af farver, som passer til.

Photoshop tager dog tid og går ikke lige så hurtigt som den gammeldags facon med pensel og vandfarver. Og selvom ColorSpace kan hjælpe dig på vej med farverne, er det tit nødvendigt at afprøve adskillige farver, før den helt rette stemning er der.

Her nedenunder kan du se et af mine seneste forsøg på at farvelægge, og nu vil jeg bruge det næste stykke tid på at overveje, om lige netop dén gule farve er den rigtige, eller om den i virkeligheden skal være grøn.

Først tegningen uden farver:

Og dernæst med farver:

Den opmærksomme beskuer vil muligvis bemærke billederne på drengens værelse, og ja, de stammer ganske rigtigt fra min første børnebog Farmor & Vidunderøen.