Endnu en god anmeldelse af Farmor & Vidunderøen

2021-02-17

Bogbloggeren Bogtanken.dk har lavet en fin anmeldelse af Farmor & Vidunderøen, som I ikke skal snydes for. Den lyder således:

"Der er fuld fart på eventyret i denne fortælling om en dreng, der elsker sin bedstemor og hendes sjove historier, selvom der ikke er ret mange andre end ham, der tror på dem. Farmoren har nemlig engang rejst på vilde eventyr og haft dinosaurer som venner. Farfar mener det hele er noget sludder og at farmor vistnok er blevet lidt tosset. Men drengen ved det er sandt, for om natten tager farmor ham med på eventyr til vidunderøen, og her kæmper de snart for at passe på fuldmånestenen og de får hjælp af nye som gamle venner i en magisk fantasiverden, hvor farmor ikke bare er gammel og glemsom, men derimod fuld af liv og fantasi.
På overfladen en sjov, fantasifuld og skør historie med masser af eventyr, men et spadestik dybere en sød historie om det særlige og magiske bånd, der kan være mellem børn og deres bedsteforældre, og det magiske lys som et barn formår at se selv en gammel dement bedstemor i.
Det er egentlig også en god reminder til den voksne oplæser, der måske har en dement blandt sine kære, om at lade sig lede af de gode øjeblikke, selvom der måske ikke er meget, der er som før.
På samme måde kunne man forestille sig, at børn der har en nær i familien, som er dement, vil kunne have gavn af, at bruge historien som et springbræt til at tale om en sygdom, der som bekendt ofte netop bliver kaldt de pårørendes sygdom.

Når det så er sagt, er det vigtigt for mig at understrege, at det her ikke er en bog om demens eller det at være pårørende til en dement. Det er en tematik der er ret underspillet i bogen, der først og fremmest er en skør og eventyrlig rejse. Men måske gør dette faktum den netop velegnet, fordi den behandler emnet på en så kærlig og indirekte måde.
Men man kan altså også bare læse bogen for det skøre eventyr den er, og herhjemme var der i hvert fald et styks dinofikseret dreng, der fandt den virkelig spændende. Selvom han ikke var helt overbevist om, at hans farmor eller mormor ville kunne kæmpe mod en mosasaur.

Bogen står til at være egnet til børn fra 3 år, og vurderet på sproget og tekstmængden er det meget passende. Men det var faktisk min søn på 2.5 år, der var mest vild med fortællingen her, på trods af, at han altså er lidt under målgruppen. Men det skyldes også interesse, Johan kan nemlig godt lide eventyr, det lidt skøre og det lidt fjollede, og så elsker han bare dinoer." 

Anmeldelsen er jeg selvsagt meget glad for, så hvis dit barn ligesom Johan også kan lide dinosaurer, kan jeg derfor kun anbefale dig at slå et smut forbi Byens Forlags website og købe Farmor & Vidunderøen.